Tuesday 2 July 2013

Recipe Spicy Stir Fry Green Tomatoes (Oseng Tumis Tomat Hijau Pedas)


Ingredients:
  • 10 tomatoes green / orange (not ripe)
  • 1 ounce of green chillies
  • 5 pieces of tempeh wrap small leaves or 1 board tempeh (can be replaced fried anchovies, fish baskets, cob, mushrooms, meatballs, beans etc. adjust inventory Mother fridge :))
  • leaves loncang / onion (optional, no one likes to wear that does not exist)

Seasoning:

  • 4 cloves of garlic
  • 5 red onions
  • 1 tablespoon salt
  • 2 tablespoons brown sugar comb (if you want a sweet taste for children can be added)
  • 2 tbsp ebi / rebon
  • 1 bay leaf
  • 1 tablespoon soy sauce

How to Make:

1. Wash thoroughly ingredients and seasonings.
2. Sliced ​​tomatoes, green chilies, and tempe (or a combination of replacement) form according to taste.
3. Sliced ​​garlic and red onion thinly, thinly also leaves loncang / onion.
4. Prepare a frying pan on the stove, turn on the fire, pour about 4 tablespoons oil.
5. Enter the sliced ​​onion and garlic, after smelling fragrant enter ebi / small shrimp and bay leaf, stirring.
6. Enter the tempeh, green chillies then stir, mix green tomatoes as well, and add the soy sauce last loncang leaves.
7.Garam and sugar put into dishes, sip to taste salty, sweet and acidic fitting.
8. If the lift is ripe, ready to be served.


  
INDONESIAN VERSION



  • 10 buah tomat hijau/jingga (belum matang)
  • 1 ons cabe hijau
  • 5 buah tempe bungkus daun kecil  atau 1 papan tempe ( bisa diganti ikan asin goreng, ikan keranjang, tongkol, jamur, bakso, buncis dll sesuaikan persediaan kulkas Bunda :) )
  • daun loncang/bawang (opsional, ada yang suka pakai  ada yang tidak )


Bumbu:

  • 4  siung  bawang putih
  • 5 butir bawang merah
  • 1 sdm garam
  • 2 sdm gula merah sisir ( kalau mau cita rasa manis buat anak-anak bisa ditambahi)
  • 2  sdm ebi/rebon
  • 1 lembar daun salam
  • 1 sdm kecap manis

Cara Membuat:

1. Cuci bahan dan bumbu sampai bersih.
2. Iris tomat, cabe hijau, dan tempe(atau kombinasi pengganti) bentuk sesuai selera.
3. Iris bawang putih dan bawang merah tipis, iris juga daun loncang/bawang.
4. Siapakan wajan di atas kompor, nyalakan api, tuangkan minyak sekitar 4 sdm.
5. Masukkan irisan bawang merah dan bawang putih, setelah berbau harum masukkan ebi/rebon dan daun salam, aduk.
6. Masukkan tempe, kemudian cabe hijau aduk, campurkan pula tomat hijaunya, dan kecap manis terakhir tambahkan daun loncang.
7.Garam dan gula dimasukkan ke masakan, cicipi sampai rasa asin, manis dan asamnya pas.
8. Jika sudah matang angkat, siap dihidangkan.

Sumber