Thursday, 20 June 2013

Homemade Tomato Sauce at Home

Original Tomato Sauce Ingredients:250 gr fresh tomatoes50 grams of sugar (or to taste)1 tsp salt
How to make:1. boil water in a pot2. put tomatoes briefly, then lift, do not boil too long because it will be destroyed. Boiled purpose so easily exfoliated skin deep3. peeled kulitnyam gut the tomatoes (tubers and seeds removed), take the flesh of the fruit4. blend until smooth5. enter into the hot pan without oil6. put sugar and salt (aim: to be durable sauce)7. stir until the water is gone, the sauce pop-pop like porridge8. chill9. store in glass containers (glass bottles previously boiled to sterilize bottles)10. label creation date11. store in the refrigerator, it can hold 6 weeks
Taste creations Tomato Sauce
- If you want a tomato sauce spiced onions, and garlic can be added or shallots or onions and, joined with stewed tomatoes, then do the same the next step as a step above- If you want you can add cayenne pepper sauce, stewed with tomatoes come (can also be made composition more peppers than tomatoes, according to taste). spicy sauce made of 100% chilli or 10% tomato and 90% chilli- If you want a tomato sauce to make the sauce spaghetti, add the oregano while cooking process last- To obtain a good consistency, you can add cornflour / cornstarch 2 tablespoons melted, add in step no. 6- Preservatives are safe is salt and sugar (natural) or sodium benzoate (a synthetic) that can be purchased at the grocery store. Some sources say this is not enough synthetic preservatives are safe for consumption. Another source said that the sodium benzoate classified material easily removed from the body. It depends on the condition of their bodies, there are people whose bodies can naturally secrete sodium benzoate and some are not.
    
But most secure when making the sauce yourself better without preservatives as would be healthier for your beloved family


INDONESIAN VERSION
 

Bahan Saus Tomat Original :
250 gr Tomat segar
50 gr Gula ( atau sesuai selera )
1 sdt Garam

Cara membuat :
1. didihkan air dalam panci
2. masukkan tomat sebentar, lalu angkat, jangan terlalu lama direbus karena akan hancur. Tujuan direbus agar kulit luarnya mudah dikelupas
3. kupas kulitnyam keluarkan isi tomat (bonggol dan biji dibuang), ambil daging buahnya saja
4. blender sampai halus
5. masukkan ke dalam wajan panas tanpa minyak
6. masukkan gula dan garam (tujuan : agar saos tahan lama)
7. aduk-aduk sampai airnya hilang, saus meletup-meletup seperti bubur
8. dinginkan
9. simpan dalam wadah kaca ( rebus dahulu botol kaca untuk mensterilkan botol)
10. beri label tanggal pembuatan
11. simpan dalam lemari es, bisa tahan 6 minggu

Kreasi Rasa Saos Tomat

- Jika ingin Saos tomat berbumbu bawang, bisa ditambahkan bawang putih dan atau bawang  merah dan atau bawang bombai, ikut direbus bersama tomat, lalu lakukan langkah selanjutnya sama seperti langkah di atas
- jika menginginkan saos cabe dapat ditambahkan cabe, ikut direbus bersama tomat (dapat pula dibuat komposisinya lebih banyak cabe dibanding tomatnya, sesuai selera). sambal pedas dibuat dari 100% cabe atau 10% tomat dan 90% cabe
- Jika menginginkan saos tomat untuk  membuat saos spageti, tambahkan oregano saat proses memasak terakhir- Untuk memperoleh kekentalan yang bagus, bisa ditambahkan tepung kanji / tepung maizena 2 sendok dicairkan, tambahkan di langkah no. 6
-  bahan pengawet yang aman adalah garam dan gula (yang alami)  atau natrium benzoat (yang sintetis) yang dapat dibeli di toko bahan makanan. Beberapa sumber mengatakan pengawet sintetis ini tidak cukup aman dikonsumsi. Sumber lain mengatakan bahwa natrium benzoat tergolong bahan yang mudah dikeluarkan dari dalam tubuh. Ini tergantung dari kondisi tubuh masing-masing, ada orang yang tubuhnya dapat mengeluarkan natrium benzoate secara alami dan ada yang tidak.

    Tapi paling aman jika membuat saus sendiri lebih baik tanpa bahan pengawet karena tentu lebih sehat untuk keluarga tercinta
Sumber