Saturday, 22 June 2013

Betawi Egg Crust Recipe (Resep Kerak Telor Betawi)

For those who never stop or stay in Jakarta and surrounding areas certainly never knew egg crust. Eggs crust is Betawi snack recipes. If you missed it and want to make the dish yourself ... here's how to make her Mother ....:

Typical Betawi egg crust recipe

ingredients:
 

  • 100 g white glutinous rice * washed and soaked with water approximately 2 hours * 
  • 4 duck eggs 
  • 4 tbsp fried onions 
  • 5 tbsp serundeng 
 
 seasoning : 
  • 4 pieces of cayenne pepper, thinly sliced 
  • 3 tsp salt 
  • 2 1/2 tsp pepper powder  
  • 2 1/2 tsp sugar 
  • 4 tbsp dried shrimp powder
How to make: 
  • Heat a frying pan until hot enough egg crust. 
  • Put one tablespoon of vegetable sticky rice that has been soaked with water, cover and cook about 2-3 minutes. 
  • Open the lid, then put 1 egg, 1 tbsp fried onions, 1 tbsp serundeng, 1/2 tbsp dried shrimp, 1 piece of cayenne pepper, 1 tsp salt, 1/2 tsp pepper powder and 1/2 tsp sugar, stir well. 
  • Flatten the frying side diameter of approximately 20 cm, re-cover and cook until fragrant 
  • Behind frying egg crust and surface fire licked up the fragrant burning. Serve


 INDONESIA VERSION


Bagi yang pernah singgah atau tinggal di Jakarta dan sekitarnya pasti pernah tahu Kerak Telor.  Kerak Telor adalah resep jajanan khas Betawi. Kalau kangen masakan ini dan mau bikin sendiri ...begini cara membuat nya Bunda ....:
Resep Kerak Telor Khas Betawi
Bahan :
  • 100 gr beras ketan putih *dicuci bersih dan direndam dengan air kurang lebih 2 jam*
  • 4 butir telur bebek 
  • 4 sdm bawang goreng 
  • 5 sdm serundeng
Bumbu
  • 4 buah cabai rawit, iris halus
  • 3 sdt garam
  • 2 1/2 sdt lada bubuk
  • 2 1/2 sdt gula pasir
  • 4 sdm ebi bubuk
Cara membuat :
  1. Panaskan penggorengan kerak telur hingga cukup panas.
  2. Masukkan satu sendok makan sayur ketan yang sudah direndam beserta airnya, tutup dan masak kurang lebih 2 - 3 menit.
  3. Buka tutupnya, kemudian beri 1 butir telur, 1 sdm bawang goreng, 1 sdm serundeng, 1/2 sdm ebi, 1 buah cabai rawit, 1 sdt garam, 1/2 sdt lada bubuk dan 1/2 sdt gula pasir, aduk rata.
  4. Ratakan disisi penggorengan kurang lebih berdiameter 20 cm, tutup dan masak kembali hingga harum
  5. Balik penggorengan kerak telur hingga terjilat api dan permukaan atas harum terbakar. Sajikan
Sumber